Proslava Dana škole

I ove školske godine svečano smo obilježili Dan škole i VI. Dane Ivana Merza. Svečanost je započela Merčevom olimpijadom u četvrtak, 3. svibnja.

Svečano obilježavanje Dana škole započelo je VI. Danima Ivana Merza u četvrtak, 3. svibnja i Merčevom olimpijadom na kojoj je sudjelovalo tridesetak učenika naše škole. Učenici su svojim znanjem pokazali koliko poznaju život i djelo bl. Ivana Merza, svoga zaštitnika.

Svečanost se nastavila u četvrtak, 10. svibnja, Misnim slavljem, Danom otvorenih vrata i školskom priredbom. Svetu misu u župnoj crkvi Pohoda BDM predslavio je pomoćni biskup banjolučki, mons. dr. Marko Semren uz suslavlje ravnatelja KŠC-a mons. Ivice Božinovića kao i ravnatelja drugih katoličkih školskih centara u BiH. Misno slavlje svojom pjesmom uljepšali su vjeroučenici naše škole, koji su bili i čitači liturgijskih čitanja. Biskup Semren je u svojoj propovijedi pozvao sve nazočne da poput bl. Ivana Merza budu Kristovi svjedoci, svjedoci ljubavi te grade ljudsko društvo, ljudske zajednice po Isusovoj zapovijedi ljubavi.

Nakon Misnog slavlja svi su se uputili prema Katoličkom školskom centru gdje su, u sklopu Dana otvorenih vrata, bile priređene radionice. U holu škole posjetitelje su dočekali članovi Vijeća učenika koji su sve zainteresirane za upis u našu školu upoznali s uvjetima i mogućnostima upisa. U podrumu vrata je otvorila likovna radionica koja je omogućila posjetiteljima da se okušaju u likovnom izričaju, a na prvom katu u biološkoj radionici mogli su vidjeti izložbu školjki, puževa i bodljikaša te se upoznati s anatomijom čovjeka. Također, predstavljeni su i značajni znanstvenici u okviru bioloških disciplina, a posjetitelji su se mogli baviti i eksperimentiranjem. Nakon biološke, posjetitelji su mogli obići povijesnu radionicu „Vremeplov“, gdje su vidjeli kako kroz izradu prezentacija, panoa, igranje kvizova te čitanje povijesnih izvora izgleda sat povijesti. Vrata je otvorila i matematičko-fizička radionica gdje su učenici, kostimirani u poznate matematičare, pripremili veliki broj panoa i predavanja o njihovim dostignućima i otkrićima koje su posjetitelji imali prigodu poslušati. Također, organiziran je i kviz Matematička trka u kojem su se rješavale zanimljive matematičke mozgalice i logički zadaci. Predstavljene su i različite teorije, eksperimenti, makete, panoi iz raznih oblasti fizike (optike, elektromagnetizma, gravitacije i sl.). Dramska radionica zajedno s literarno-recitatorskom dočekala je posjetitelje na drugom katu škole. Članovi dramske sekcije animirali su posjetitelje da zajedno s njima kroz zabavne igrice otkrivaju svijet mašte i ideja, oslobađaju se treme, nauče ispravno disati i na koji trenutak kroz igru uloga osjete se glumcima. S literarno-recitatorskom sekcijom posjetitelji su imali mogućnost odigrati nekoliko društvenih igara, ali i pisati pisma te družiti se s knjigom. Na ovom katu vrata je otvorila i pedagoško-psihološka radionica, koja je prikazala vremensku dimenziju razvoja psihologije kao znanosti, ali i karakteristike razvojnih faza u formiranju ličnosti. Ilustracije na panoima su informirale posjetitelje o globalnom „vremeplovu“ u psihološkoj teoriji, a diskusija tijekom radionice imala je za cilj osvijestiti bitne karakteristike i ključne situacije na planu osobnog „vremeplova“. Osim ovih radionica, posjetitelji su na DSD radionici mogli dobiti informacije o dodatnoj nastavi njemačkog jezika, DSD programu u našoj školi. Na svim spomenutim radionicama posjetitelji su se upoznali s radom učenika i profesora, a budući učenici mogli su dobiti najvažnije informacije o upisu u našu školu. Također, svima je u holu škole, ponuđen i novi broj školskog časopisa Gimnazijalac.

Po završetku radionica u sportskoj dvorani započela je školska priredba. Svim nazočnima dobrodošlicu je zaželio mons. Ivica Božinović, ravnatelj Centra, koji je istaknuo da se na ovogodišnji trinaesti Dan škole slave i neki jubileji. Ove godine je devedeset godina smrti bl. Ivana Merza, petnaest godina kako je proglašen blaženim i deseta generacija izlazi iz naše škole. Sve je pozvao da zajedno zaplove glazbenim vremeplovom kroz koji su nas svojom riječju vodili učenici drugog razreda Mia Podrić i Ivan Petrušinski. Glazbenim vremeplovom zaplovili smo Seikilovom pjesmom koja pripada drevnoj grčkoj kulturi, a izveli su je Anja Mijatović, Dragoljub Kopranović, Katarina Selec i Ana Vulin uz pratnju Hane Hasanagić. U 11. stoljeću vremeplov su zaustavili Ilija Bilanović i Dražen Župančić marijanskom antifonom Salve Regina. Čuli smo i Kanon in D Johanna Pachelbela, Odu radosti Ludwiga van Beethovena, Lipa Franza Schuberta i U Budimu gradu iz II. Rukoveti Stevana Mokranjca u interpretaciji našeg zbora, kojeg su na klaviru i violini pratile Hana Hasanagić i Džana Halilović. Svojim nastupom obogatili su nas i naši solisti. Emilija Domić uz glazbenu pratnju Hane Hasanagić, Kerima Kobilja i Matea Anušića provela nas je kroz vremeplov uz Hit the Road Jack, Layla, Da sam ja netko i Mamma mia. Zvižduk u osam čuli smo u izvođenju Strahinje Marinkovića. Svojim nastupom The Phantom of the Opera obogatili su nas Astrid Glogovski i Dražen Župančić, te Anja Mijatović koja nam je otpjevala pjesmu Dođi u pet do pet. Naš vremeplov zaustavili smo 2001. godine s pjesmom Libar koju je za sve nas izvela Natalija Crnadak uz glazbenu pratnju Hane Hasanagić, Kerima Kobilja i Matea Anušića. Cijelim glazbenim vremeplovom uspješno je kormilarila naša prof. glazbene umjetnosti dr. Suzana Kusovac Sladoje.

Nakon naše zajedničke plovidbe vremeplovom, direktorica škole Anđa Tomić uručila je diplome i prigodne nagrade ovogodišnjim pobjednicima Merčeve olimpijade. Treće mjesto osvojio je Ivan Petrušinski (II.a), drugo Armano Merdžić (II.b), a prvo mjesto pripalo je Valentini Knežević (I.a). Također, direktorica je uručila i nagrade pobjednicima literarnog natječaja na temu „Volim čovječanstvo, volim male, nepoznate ljude, koji na svojim leđima nose sav teret povijesti“ koji je raspisala naša škola prigodom devedesete godišnjice smrti bl. Ivana Merza. Treće mjesto pripalo je Moniki Rozić iz KŠC-a „Petar Barbarić“ Travnik, drugo je osvojila učenica naše škole, Anđela Kostić (II.a), a za prvo mjesto nagrađena je Matea Tunjić, učenica KŠC-a „Sv. Franjo“ Tuzla.

Na samom kraju, svim nazočnima obratio se i pomoćni biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren, vidno oduševljen programom. Zahvalio je svima što znaju stvaralački živjeti, pozivati druge da zajedno s njima žive i raduju se te pozivaju na ljubav „malih, nepoznatih ljudi, koji na svojim leđima nose sav teret povijesti“.

Trinaesta svečanost Dana škole završena je druženjem i koktelom u školskom holu, gdje su svi naši gosti mogli dobiti novi broj časopisa Gimnazijalac.