Medijske navike adolescenata i medijska pismenost

Inicijator i voditelj projekta „Djeca medija“, dr. Danijel Labaš, održao predavanje na temu „Medijske navike adolescenata i medijska pismenost“

U petak, 30. 11. o. g., u našoj je školi održano predavanje na temu „Medijske navike adolescenata i medijska pismenost”. Dr. Danijel Labaš, izvanredni profesor i znanstvenik, inicijator i voditelj projekta „Djeca medija” iz Zagreba podijelio je s prisutnima svoja saznanja iz ove oblasti koristeći se praktičim i suvremenim primjerima iz prakse, poticajnim videozapisima i zanimljivom statistikom. Cilj i svrha ovog su projekta sustavna edukacija o medijima kako mladih tako i onih koji rade s njima, stoga je predavanje i održano u dva termina: prvom su nazočili profesori i učenici drugih i trećih razreda, a večernji termin bio je namijenjen za roditelje naših učenika.

U svom je predavanju prof. Labaš istaknuo pozitivne i negativne strane medija naglasivši da djeca i mladi, ali i roditelji kao i svi koji su uključeni u njihov odgoj, trebaju poznavati ne samo sve pozitivne već i negativne strane koje donose mediji. Međutim, profesor je naglasio da treba biti oprezan i ne razvijati animozitet, a niti slijepo gloricificirati medije, nego zapravo razvijati međusobni odnos povjerenja između djeteta i roditelja kada je korištenje različitih medija u pitanju, obostrano se što više informirati o prednostima i prijetnjama koje vrebaju na internetu te uvijek nastojati zaštititi osobne podatke i privatnost. Kako naš Katolički školski centar „Bl. Ivan Merz“ brine o svojim učenicima koji su glavna sastavnica vizije budućnosti koju gradimo, bio je to dobar povod za upoznavanje s medijskim odgojem koji može pomoći u stjecanju znanja o ispravnom korištenju medija.