Jačanje međureligijskoga dijaloga u BiH

U organizaciji Međureligijskog vijeća i njegovoga Odbora za međureligijsku suradnju u Banjoj Luci, a u okviru projekta Jačanje međureligijskoga dijaloga u BiH, pet učenika naše škole, Ivan Petrušinski (II.a), Dražen Župančić (II.a), Luka Čavrag (I.a), Manuela Ivaštanin (I.a) i Valentina Knežević (I.a), zajedno sa svojim vršnjacima drugih vjeroispovijesti, u četvrtak, 26. 4. o. g., posjetili su u Banjoj Luci hram Hrista Spasitelja, župnu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije, džamiju Ferhadiju i sinagogu Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“. Cilj ovog posjeta jest upoznavanje različitih religija u našoj državi kao i vjerskih objekata. Naše učenike pratio je Član sekretarijata Međureligijskog vijeća u BiH gospodin Hrvoje Vranješ. Svoje dojmove podijelili su s nama:

Na početku smo se uputili u hram Hrista Spasitelja gdje nam je sveštenik Dragan Grujić približio povijest samog hrama, a također i pravoslavlje kao vjeru te njen razvitak kroz mnoga stoljeća, uspone i padove. Svi smo pomno slušali i upijali svaku izrečenu riječ. Na kraju bilo je i vremena za razgledanje crkve, upoznavanje s obredom liturgije pravoslavne vjere, ali i razgledanje knjiga napisanih na crkvenoslavenskom jeziku.

Nakon hrama Hrista Spasitelja slijedio je posjet župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije gdje nas je sve raširenih ruku dočekao župnik banjolučki vlč. Žarko Vladislav Ošap. On je također svima približio katoličku vjeru, a posebno srednjoškolcima koji prvi put borave u katoličkoj crkvi. Govorio je o razlikama ali i o sličnostima između katoličke i pravoslavne vjere te obreda u samoj misi. Objasnio nam je sakramente, njihovu važnost i način na koji, uz trud i jaku volju, možemo postati jedan od Isusovih vjernika.

Zatim smo otišli u Ferhadiju, novoobnovljenu džamiju. Bosi i pokriveni maramom slušali smo o vjeri koja se čini tako različita od kršćanstva, a u stvari joj je toliko slična. Ruke su bile podignute, čekajući da budu primijećene i prozvane kako bi netko od nas postavio pitanje i tako naučio još koju stvar o onome što možda već zna, ali nedovoljno. Kroz sam islam nas je vodio gospodin Ismir Poturović, član Odbora za međureligijsku suradnju u Banjoj Luci u ime Islamske zajednice u Banjoj Luci.

Na koncu posjetili smo i sinagogu Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“. Kratko ali jasno upoznali smo čari sinagoge te same obrede Jevreja, njihov način molitve i pogleda na svijet. Sa sinagogom i osnovama judaizma upoznao nas je hazan (predmolitelj u sinagogi) gospodin Njegoš Ilić.

Puni utisaka i novih saznanja jedno po jedno predstavljali smo se i izvukli najbitniju činjenicu koju smo tog dana naučili i koja nas je, tako reći, dirnula. Diskutirali smo o pozitivnim stranama baš ovih druženja i zašto bi se ona trebala češće održavati. Podržavali smo jedni druge, smijali se i družili kao da se znamo već godinama, a to je također jedan od ciljeva druženja, spajanje i širenje ljubavi.

I za kraj trojica srednjoškolaca su nam pokazali projekt na kojem rade već nekoliko mjeseci, a to je anti-ratni film „Kliker“ kojem je zadatak da pokaže priču prije, tijekom i nakon rata.

Valentina Knežević, I.a