Izborna nastava na koncertu

Učenici trećih razreda naše škole, koji pohađaju izbornu nastavu iz povijesti, bili su na koncertu orkestra i zbora europske komande Oružanih snaga SAD-a.

Orkestar i zbor europske komande Oružanih snaga SAD-a održao je koncerte u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci. Učenici trećih razreda naše škole iz izborne grupe povijest imali su priliku biti dio ovog događaja, koji je održan 22. 5., u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci. Vojni orkestar Oružanih snaga BiH nastupio je zajedno s Orkestrom i zborom europske komande Oružanih snaga SAD-a.

Od 1756. i vojnog orkestra iz doba Benjamina Frenklina u Pensilvaniji pa sve do danas, američki vojni orkestri zabavljali su trupe, ali i igrali važnu ulogu „muzičkih ambasadora“ SAD-a.

Orkestar i zbor europske komande Oružanih snaga SAD-a, izvorno aktiviran 1940., trenutno je treći po veličini orkestar i zbor Vojske SAD-a, najveći izvan SAD-a i primarni izvođački vojni ansambl u Europi. Ovaj orkestar i zbor nastupa više od 200 puta svake godine, i do sada su nastupali u preko 20 zemalja, od Rusije do Iraka.

Orkestar je izvodio numere svjetski poznatih zvijezda kao što su Rijana, Majkl Džekson i Bruno Mars. Organizator nastupa je Ambasada SAD-a u BiH.

Sanela Tuckešić, prof.