Festival muzejske pedagogije

Učenici trećih razreda naše škole koji idu na izbornu nastavu povijest, posjetili su u srijedu, 25. 4. o. g., posljednje istraživačke laboratorije i radionice NuM festivala muzejske pedagogije održane u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

„Noć u muzeju“ (NuM), festival muzejske pedagogije, ove se godine organizira pod sloganom „Noć nauke i aktivizma: Od arheologije do robotike“. Ove istraživačke laboratorije i radionice, posvećene su suvremenoj i angažiranoj umjetnosti, solidarnosti umjetnika, programima muzejske pedagogije, suvremenim tehnologijama i robotici, filmu i muzici. Učesnici programa bili su učenici srednjih škola iz Sarajeva, Banje Luke, Orašja, Mostara, Glamoča, Živinica, Prijedora, Bugojna, Viteza, Tuzle, Novog Travnika, Bihaća, Žepča, Maglaja, Lukavca i Srebrenika i drugih općina.

Sutton Meagher, zamjenica direktora banjolučke Kancelarije Ambasade SAD-a u BiH, otvorila je NuM, posljednju festivalsku noć, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Program su pratile Radio televizija Republike Srpske (RTRS), Televizija Federacije BiH (FTV), Nezavisne novine i internet portali. Po dolasku u Muzej učenike su dočekali kustosi i muzejski pedagozi i savjetnici koji su za njih pripremili stručno vođenje za upoznavanje zbirke inozemne umjetnosti „Punktumi“ priređene povodom obilježavanja Europske godine kulturnog dijaloga.

Za učenike naše škole bilo je to jedno lijepo iskustvo, a nadamo se i novom druženju 2019.

Sanela Tuckešić, prof.