Dijalog za bolju budućnost

Učenici naše škole sudjelovali na predavanju i pripremnom treningu za učesnike i učesnice debatnog programa „Dijalog za bolju budućnost“

U srijedu, 28.11. o. g., učenici naše škole imali su priliku nazočiti predavanju i pripremnom treningu za učesnike i učesnice debatnog programa pod nazivom „Dijalog za bolju budućnost“. U nazočnosti prof. hrvatskog jezika i književnosti, Mariane Sedić, učenici naše škole: Ivan Petrušinski (III.a), Matea Man (III.a), Nevena Grbić (III.a), Danilo Jovanić (III.b), Marija Božić (IV.a), Helena Šumić (I.b), Aleksandra Zrnić (I.b) i Tijana Pejić (I.a) uputili su se prema prostorijama Fakulteta političkih nauka gdje je održan trening sproveden u suradnji s Centrom za socio-ekološki razvoj, Centrom za međunarodne odnose Banja Luka, organizacijom Cerebra NGO, a pod pokroviteljstvom Američke ambasade BiH.

U uvodnom dijelu učesnici su imali priliku čuti riječi Korija Gonzalesa, šefa Kancelarije Američke ambasade u Banjoj Luci, koji ih je upoznao sa značajem javne debate u američkoj politici kao i značaju javnog govorništva.

Učenici su u prvom dijelu predavanja imali čast slušati riječi profesora Miloša Šolaje koji ih je upoznao s euroatlantskim konceptom i aktualnim izazovima naše države.

Drugi dio predavanja bio je namijenjen upoznavanju novog koncepta debatiranja – WS formatu. Branka Kukić Ljubojević, prof. srpskog jezika i književnosti i republička koordinatorica za WS debatni format, predstavila je pojam i značaj javne debate te je u saradnji sa članovima našeg debatnog tima održala simulaciju debate. Učenici naše škole aktivno su sudjelovali u razmjeni mišljenja s drugim učesnicima ali i s predavačima koji su rado davali odgovore na svaku nedoumicu, te su naši učenici predavanje napustili puni znanja i želje za novim pobjedama.

Nevena Grbić, III.a