Zlatna medalja i pehar za najbolju srednju školu u regionu

Naši učenici su imali priliku i ove godine natjecati se na manifestaciji „INOST mladih 2017.“ u prostorijama Doma omladine od 19. do 21. 4. 2017. u Banjoj Luci i napraviti zapažene rezultate.

Članovi naučno-istraživačke i informatičke sekcije pod pratnjom prof. fizike Andreane Kovačević Ćurić i mentorstvom prof. informatike Nebojše Uletilovića, natjecali su se s ostalim banjolučkim školama u oblasti automatike, informatike i ostalih radova. Svi posjetitelji su bili oduševljeni sadržajem ovogodišnjeg INOST-a, a mi iznenađeni interesom za naše radove.

Predstavljeni su sljedeći radovi: „Fotonska laboratorija u kutiji cipela“ učenice Sare Petrić (II.b), „Astrofotografija“ i „Šah za četvero“ učenika Nine Salčina (IV.a) te „Aplikacija za latinski jezik – Latinly“ učenika Stefana Miljevića (IV.b), Andreja Pavlice (II.a) i Armana Merdžića (I.b). Pored prethodno nabrojanih radova, i projekt „Istraživanje Marsa“ (koji je u prosincu 2016. godine uspješno realiziran u prostorijama naše škole) bio je predstavljen u četvrtak, 20. 4. Radoznali posjetitelji su u grupama išli u obilazak Marsa te su se upoznavali s Crvenim planetom, a članovi žirija su imali samo pozitivne komentare koje nisu skrivali naglasivši ozbiljnost i kvalitetu ovog projekta. Sve je okrunjeno pozivom Ministarstva nauke i tehnologije da spomenutom aktivnošću uveličamo sljedeći Festival nauke, koji će biti održan također u našem gradu.

Od učenika realizatora projekta „Istraživanje Marsa“ (Stefan Miljević, Goran Ivetić, Peđa Milaković, Ivona Dragosavljević, Dajana Regoda, Aleeksa Tegeltija, Bojan Stanišljević, Nino Salčin, Jelena Budiša, Andrej Pavlica, Sara Petrić, Jelena Peulić, Teodora Inhof, Aleksandra Brnić, Astrid Glogovski, Anastasija Tegeltija, Anđela Čivljak, Lea Hrstić, Anja Radonić, Filip Mitrović i Armano Merdžić) posjetitelji su mogli saznati brojne informacije o uvjetima i psihofizičkoj pripremi za odlazak na Mars ali i vidjeti eksperimente i inovacije kao što su: robot sa samostalnim navođenjem, prijenos energije elektromagnetnim poljem, istraživanje površine Marsa infracrvenim zračenjem, prijenos informacija putem lasera, Van de Grafov generator i mnoge druge. Nadalje su uživali u obilasku kontrolne sobe u kojoj su mogli pratiti razne satelite u realnom vremenu. Kroz makete pojedinih vještačkih satelita Internacionalne svemirske stanice (ISS), teleskopa Habl, satelita MAVEN i rakete nosača, nakratko smo oživjeli svemir.

Ovim putem zahvaljujemo i koordinatorima aktivnosti: prof. Andreani i pedagoginji Sanji Hajder koje su svojim nesebičnim radom pomogle učenicima u realizaciji aktivnosti, ali i bili velika podrška u radu.

Svečano proglašenje i uručenje nagrada pobjednicima ovogodišnjeg INOST-a mladih održano je 21. travnja ove godine. Naša škola je osvojila sljedeće nagrade:

  1. Diploma sa zlatnom plaketom za rad „Istraživanje Marsa“,
  2. Priznanje za najbolji rad srednjih škola za „Istraživanje Marsa“ (diploma),
  3. Priznanje za najbolju srednju školu (diploma i pehar) i
  4. Specijalna diploma za rad „Fotonska laboratorija u kutiji cipela“.

Istinski rad i trud naših učenika još jednom je okitio školu vrijednom nagradama, a što je dokaz kvaliteta ove odgojno-obrazovne ustanove.

Stefan Miljević, IV.b