Predsjednica Hrvatske posjetila KŠC

Na povijesni dan, kada je prije točno deset godina, zazvonilo prvo školsko zvono u tada otvorenom Katoličkom školskom centru, koje je označilo početak nastavnoga procesa u ovoj školi, banjolučki je KŠC posjetila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja se susrela s Upravom, djelatnicima i stotinjak učenika.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u sklopu višednevnoga državničkog posjeta Bosni i Hercegovini, boravila je 12. rujna/septembra 2015. u Banjoj Luci gdje je posjetila i Opću gimnaziju Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz”.

Hrvatsku predsjednicu s izaslanstvom na ulazu u zgradu Centra dočekali su ravnatelj KŠC-a mons. Ivica Božinović i direktorica Opće gimnazije prof. Anđa Tomić, dok je – u velikom školskom holu – pred okupljenim djelatnicima i učenicima, na ugodno iznenađenje i same predsjednice, gđu Grabar-Kitarović dočekala Mudra sova, maskota naše škole.

Iskazujući dobrodošlicu hrvatskoj predsjednici, ravnatelj Božinović je naglasio da se posjet predsjednice događa upravo na dan kada je – prije točno 10 godina – zazvonilo prvo školsko zvono u tada otvorenom Katoličkom školskom centru, koje je označilo početak prve školske godine i nastavnoga procesa u novoj školi, izrasloj na starim temeljima katoličkog školstva u ovome gradu i kraju.

Ravnatelj Božinović je također istaknuo da naša škola danas broji gotovo 250 učenika, a da je zahvaljujući upravo i vlastima Republike Hrvatske, ostvaren opstanak ove odgojno-obrazovne ustanove, a istodobno i njezin rast i napredak. Zahvaljujući na pomoći, mons. Božinović je kazao neka ovaj prvi posjet hrvatske predsjednice ne bude ujedno i posljednji, nego da se u skorije vrijeme ponovno susretnemo u ovoj školi.

Predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula zadovoljstvo što se nalazi u Banjoj Luci, poglavito među profesorima i učenicima ove škole, naglasivši da će istinski i svesrdno podržati svaki konkretan projekt banjolučkog Katoličkog školskog centra, koji vodi napretku i razvoju ove institucije, svakog njezina učenika i djelatnika, ne samo zato, kako je naglasila, što je njezina ustavna obveza brinuti se i o Hrvatima izvan Republike Hrvatske, nego i što ova škola svojim radom, otvorenošću prema svima, stvara toliko potreban ambijent zajedničkog života, ravnopravnosti i jednakopravnosti svih naroda u BiH.

Nakon što je direktorica prof. Tomić hrvatskoj predsjednici uručila člansku iskaznicu Kluba prijatelja KŠC-a Banja Luka, predsjednica je obećala da će glas o ovoj školi pronijeti i diljem svijeta, do ušiju mnogih dobrih ljudi. Na te riječi nitko od nazočnih nije mogao ostati ravnodušan, pa se velikim holom razlio gromoglasan pljesak, kako profesora, drugih djelatnika, tako i brojnih učenika koji su došli pozdraviti predsjednicu Hrvatske.

Naravno, u znak zahvalnosti, ali i kao sjećanje na posjet našoj školi, predsjednici Grabar-Kitarović uručeni su i prigodni darovi: sliku naše učenice Emanuele Buganik (II.a), s motivom banjolučke tvrđave Kastel, predsjednici je uručila Ana-Marija Čegrlj (II.a), dok je buket cvijeća predsjednici predala učenica Ema Markulin (III.a). Naša maskota Mudra sova predsjednici je, u ime škole, uručila svih šest dosadašnjih brojeva našeg školskog časopisa Gimnazijalac. Također, nekoliko je učenika predalo osobne darove predsjednici Hrvatske, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje za uspomenu na ovaj povijesni posjet.

Inače, u izaslanstvu predsjednice Republike Hrvatske bili su i veleposlanik RH u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio, dužnosnici Ureda predsjednice RH, kao i službenici diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u našoj zemlji.

Također, našu je školu, zajedno s hrvatskom predsjednicom, pohodio i osnivač Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz” mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, s kojim se gđa Grabar-Kitarović, netom prije posjeta našem Centru, susrela i razgovarala u Biskupskom dvoru u Banjoj Luci.