Featured Video Play Icon

KLUB PRIJATELJA CENTRA

Poštovani prijatelji,

najprije vam želimo izraziti srdačnu dobrodošlicu na našu web-stranicu Kluba prijatelja Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci. Pozdravljamo vas u ime Inicijativnog odbora, koji čine: gđa Milanka Šopin, majka naše učenice Tijane, te uz mene još troje naših bivših učenika iz prve generacije, a sada uspješnih studenata treće godine studija na različitim fakultetima: Dajana Dejanović, Vanja Čeifović i Franjo Lukenda. Dakle, dobro došli!

Tek radi podsjećanja, vratit ćemo se u ne tako daleku prošlost, tj. u godinu 2004. Naime, te godine sestre Milosrdnice dobile su na korištenje svoju školsku zgradu koja im je cijeli niz desetljeća bila oduzeta nacionalizacijom nakon II. svjetskog rata. Sestre su odlučile zgradu staviti na raspolaganje Banjolučkoj biskupiji kako bi u njoj mogla otvoriti Katolički školski centar, po uzoru na Centre koji su već radili u: Sarajevu, Zenici, Tuzli, Travniku i Žepču. Budući da je zgrada bila u gotovo ruševnom stanju, tj. neprikladna za rad škole, Biskupija se obratila donatorima s molbom da joj se pomogne oko temeljite restauracije i modernizacije zgrade. I tijekom 2005./2006. godine zgrada je obnovljena. Prvih 13 učenika započelo je svoje četvorogodišnje gimnazijsko školovanje pod ovim krovom 12. 9. 2005. Radovi na školi bili su još u tijeku.

Treba napomenuti da je Biskupija imala nakanu u ovom Centru otvoriti i osnovnu školu uz gimnaziju, ali s vremenom smo uvidjeli da bi to u prostoru kojim trenutno raspolažemo bilo teško izvedivo, odnosno gotovo nemoguće. Tako je osnivač za sada odustao od toga. Uz školu je prije dvije godine sagrađena i ova dvorana, a u nju su najviše sredstava uložili dobročinitelji Banjolučke biskupije iz inozemstva. Ova dvorana otvorila je školi mogućnosti za nove sadržaje. Uostalom, u to se i ovom prigodom možete uvjeriti.

Školu trenutno pohađa 206 učenika, od kojih je četvero na razmjeni u inozemstvu. Iz škole su do sada izašle tri generacije maturanata (sada studenata), a ovih dana će i četvrta generacija maturanata izaći ispod ovog krova.

Budućnost je pred nama, a što će nam donijeti – vidjet ćemo. S naše strane ostaje otvorenost da i dalje dadnemo svoj pozitivan doprinos odgoju i obrazovanju mladih ne samo našega grada, već i onih koji nam dođu sa strane. Svakodnevno nastojimo u sebi buditi nove snage i ne dopuštamo da nas zahvati “pedagoški pesimizam” koji je veoma opasan korov i brzo se širi.

Spomenuh budućnost, a ljudi planiraju budućnost. Svi imamo iskustvo da se neki planovi ispune, a neki i ne. Mi svakodnevno promišljamo o našoj budućnosti i pitamo se što možemo učiniti više i bolje za učenike koji su nam povjereni. Upravo iz takvog promišljanja, kao i na temelju iskustava iz drugih katoličkih centara, odlučili smo osnovati Klub prijatelja Opće gimnazije KŠC-a u Banjoj Luci.

Koja je svrha Kluba prijatelja, koji su mu ciljevi?

Nabrojat ćemo neke:

► sudjelovanje i suradnja roditelja i škole u koordinaciji s Vijećem roditelja i Vijećem učenika;
► održavanje povezanosti s našim bivšim učenicima, njihovim roditeljima i svima onima koji ovu školu smatraju svojom i žele joj biti prijatelji;
► organiziranje susreta, sportskih natjecanja i zajedničkih druženja bivših i sadašnjih učenika naše škole;
► organiziranje nagradnih putovanja za naše učenike koji su svojim izvannastavnim aktivnostima doprinijeli ugledu Centra;
► nastaviti daljnju izgradnju škole, nabavom sredstava na nastavne i izvannastavne aktivnosti;
► osiguravanje premija i nagrada za školska natjecanja svih vrsta;
► pribavljanje donacija za školske priredbe i nagrada za školska natjecanja svih vrsta;
► izvođenje vlastitih programa i sudjelovanje u školskim priredbama svih vrsta;
► pribavljanje donacija svih vrsta za učenike kojima je potrebna pomoć;
► promoviranje KŠC-a u javnosti i katoličkog školstva uopće;
► sklapanje partnerskih odnosa s drugim školama u BiH i u inozemstvu;
► organiziranje javnih tribina, zabava i sportskih druženja svih članova Kluba;
► organiziranje donatorskih večeri;
► sudjelovanje u izradi projekata od opće važnosti Centra i šire društvene zajednice;
► organiziranje likovnih kolonija i drugih aktivnosti s humanitarnim ciljevima;
► organiziranje izleta i zabava za članove Kluba;
► te sve drugo što se s vremenom pokaže korisno za razvoj škole.

Tko je sve pozvan postati članom Kuba prijatelja?

► roditelji i rodbina učenika, bivših i sadašnjih;
► bivši i sadašnji učenici (nakon mature);
► djelatnici KŠC-a; – simpatizeri (prijatelji) Centra;
► svaka fizička i pravna osoba koja to želi.