Featured Video Play Icon

KRATKA PRIČA O ŠKOLI

Dobrodošli na web-stranicu Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci.

Cilj nam je predstaviti Gimnaziju našeg centra te odgovoriti na nekoliko pitanja kao što su: Tko smo? Što radimo? Kako radimo?

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.

Sestre Milosrdnice grade našu školsku zgradu 1910. i 1911. godine i vode u njoj školu do 1945. godine. Dolaskom komunista na vlast, sestrama je zabranjen daljnji odgojno-obrazovni rad i školska zgrada prelazi u ruke države. U zgradi su se tijekom desetljeća izmijenile razne škole, a posljednja je u noj radila Građevinska škola.

Odlukom tadašnjih vlasti škola je 2003. godine stavljena na raspolaganje sestrama Milosrdnicama, koje su je ustupile Banjolučkoj biskupiji.

Zahvaljujući dobročiniteljima školska zgrada je tijekom 2005. godine temeljito obnovljena i modernizirana. Banjolučka biskupija osnovala 10.5.2005. Katolički školski centar i u njemu Opću gimnaziju. Prvo zvono u novootvorenoj školi pozvonilo je 12. 9. 2005. godine. U učionicu je ušlo 13 učenika.

Školu je 26. 10. iste godine blagoslovio biskup Franjo Komarica, uz nazočnost brojnih domaćih i inozemnih gostiju.
Škola je dobila naziv po istaknutom laiku – svjedoku Evanđelja, kako reče papa Ivan Pavao II., Ivanu Merzu. Rođen je u Banjoj Luci 16. 12. 1896. Služio se s deset jezika i osposobio za četiri zvanja: profesor, književnik i časnik, a posjedovao je znanje i kvalitete koje se traže za svećenika. Za vrijeme svog kratkog života tisućama mladih postao je uzor i ideal kršćanskog života. Umro je mlad, od bolesti, u Zagrebu, 10. 5. 1928. godine.

Danas naša škola broji 249 učenika raspoređenih u devet odjela, dok su dva učenika na razmjeni: u Maleziji je Lena, a Dajana u Švicarskoj.
Trenutno u školi djeluje 14 različitih sekcija: literarno-recitatorska, debatni klub, dramska, likovno-kreativna, pjevački zbor i orkestar, biološka, multimedijalna (film i fotografija), novinarska, košarkaška i odbojkaška, informatička, znanstveno-istraživačka i volonterska, a to daje mogućnost svakom učeniku da otkrije, pokaže i razvije svoje talente u nekoj od njih.

Postoji također i dodatna nastava iz njemačkog i engleskog jezika, kao i iz matematike. Dodatnu nastavu iz njemačkog jezika, na kojoj se učenici pripremaju za polaganje ispita u 4. razredu srednje škole, vodi  profesorica njemačkog jezika Adriana Švraka.

DSD – njemačka jezična diploma, koju učenici dobivaju nakon uspješno položenog ispita, dodjeljuje se od strane Konferencije Ministarstva prosvjete saveznih pokrajina Njemačke. Radi se o ispitu koji je rasprostranjen širom svijeta te predstavlja dokaz o zadovoljavajućim jezičnim sposobnostima pri upisu nekog fakulteta na njemačkom govornom području.

Želimo također napomenuti da je godine 2010., 23. listopada/oktobra, biskup Franjo Komarica otvorio novoizgrađenu sportsku dvoranu našeg Centra.

Da bi postao/la učenik/ca naše škole, na dan upisa trebaš priložiti sljedeće dokumente: izvod iz matične knjige rođenih, svjedodžbu iz osnovne škole i đačku knjižicu na uvid. Ako si svake godine imao/la odličan opći uspjeh, trebaš samo čekati rezultate, a ako nisi, izlaziš na prijamni ispit, koji se sastoji iz tri dijela: hrvatski jezik, matematika i engleski jezik.